Зареждане ...

Екипировка за многодневен туризъм

"Не питай старило, питай патило!"
Потребителски аватар
Автор на темата
h17
Забавачница
Забавачница
Теми: 5

Екипировка за многодневен туризъм

Мнениеот h17 » 27 дек 2014, 17:14

Предлагам в тази тема да споделяме кой каква екипировка (и система като цяло) ползва при по-продължителен туризъм с колело.

За мен "многодневен" е туризмът над 3 дни. Натоварено колелото ми изглежда така:

Изображение
(На о. Лесбос през 2014г.)

И така:

Изображение
(В югоизточна Италия през лятото на 2013г.)

Първо ще уточня, че през нощта предпочитам да спя в истинско легло и да имам достъп до душ с топла вода. За това и не си взимам палатка и спален чувал. Пък и идея си нямам къде бих могъл да ги завържа на моето шосейно колело.

Багажник: Едно от най-важните неща. Ползвам лек и евтин багажник на Zefal, който изглежда така:

Изображение
Малко е пластмасов, но не може хем да е лек, хем да е от солиден алумѝн :) По данни на производителя издържа до 5кг, което на мен ми е повече от достатъчно. Най-важното е, че се захваща за колчето, защото и моето колело няма уши за нормален багажник (повечето шосейни са така, дори да не са състезателни модели).

Торба: Или компресиращ се сак. Моят го взех от Алиекспрес-а за няколко долара (като напишете 'compression sack' в търсачката изкачат всякакви видове и размери). За мен по-добър избор в сравнение с дисагите, които са по-тежки, имат точно определена форма и не на последно место: изискват специален багажник в повечето случаи. Торбата винаги мога да я ползвам и за нещо друго, например като ходя на плаж. Пълня я с дрехи най-вече, но там влизат и джапанките, плажната кърпа и една резервна вътрешна гума. Компресира се със собствените ремъци и се закрепва за багажника с ластици за багаж с куки.

Чанта за кормило: Евтинка от Али-то. Събира много, макар че не е от най-големите. Държа си фото-то, фенерчето, инструментите, още една резервна вътрешна, комплект за правене на гума, пликчето с документи, карти и пари. Остава място и за храна за попът. А и имам странични джобове и място за пътна карта на капака. Кофти е, че се променя малко управлението, но се свиква, пък и удобството е голямо.

Изображение
(В северна Гърция през лятото на 2014г.)

Фенерче: Ползвам фенер (модел на Olight) с една 18650 акумулаторна батерия, но като цяло си планирам времето и маршрутите така, че да не ми се налага да карам много нощно. За това и не нося зарядно, а само две заредени батарии. Но за вбъдеще смятам да подобря този аспект от екипировката. Що се отнася до специализираните велофарове: никога! Или са с тежък зареждащ блок, или са много скъпи, а и моето фенерче го ползвам и за куп други неща. Закрепването за кормилото става с евтина стойка.

Вода: Бутилка от минерална вода, което допълвам или сменям. Бидоните побират по-малко, по-тежки са, трябва да се мият и лесно се забравят.

Това е за сега за нещата, които са върху колелото. Може би не съм споменал за кабела с катинар, който се вижда на рамката, но за него няма нищо интересно, освен че единият ключ го държа в мен, а другия в чантата на кормилото. А си е безспорна необходимост за влакове, фериботи, магазини и хотели, в които не разрешават да се вкарва колело в стаята :)

Следват допълнения...

Потребителски аватар
Pathfinder™
Прохождащ
Прохождащ
Теми: 0

Re: Екипировка за многодневен туризъм

Мнениеот Pathfinder™ » 27 дек 2014, 18:43

Браво,много добра тема,не може да се обхване с един отговор и ще започна така..!Всяко лято правя два три прехода до нашето черноморие,Гърция или Турция.Тук в България предпочитам да изпратя всичкия излишен багаж с куриерска фирма до офис,когато пристигна си наемам квартира или хотел,но това лято пробвах да съм на палатка и едвам издържах да пренасям тегло от 15 кг.върху велосипеда и го скрих в близка гора с много храсти и взимах най необходимо.Моят велосипед също няма опция за багажник и съм монтирал такъв за дисаги издържащ 25кг.с помоща на следната скоба. http://screambikes.eu/bg/avtomati-i-skobi-za-sedlo/5766-skoba-za-sedalka-s-fiksirane-na-zaden-bagajnik-m-wave.html Палатка ползвам едноместна с тегло под 1,2кг.мога да дам линк при необходимост,спалния чувал е летен с мрежа против насекоми VANGO Planet 50.Ако се очаква дъжд и палатката е еднослойна си взимам полиетиленово фолио за ремонт,може да си го нарежите на три или повече размера.Ако имате опасения от кражби вечерта може да носите и датчик за движение с звуков сигнал.На мен ми е по приятно да пътувам вечерта и ползвам фарове MagicShine MJ-808 SSC Z7 900lm два броя.Само имам един проблем не мога да се справя с съня и често след 03:00h ми се доспива,вие как постъпвате,замислял съм се на проба на чист кофеин или сарженор но още се съм.Кафе и кока-кола не ми помагат,понякога вдигам темпото и от там адреналина но това изисква повече потребност на енергия а и вечерта няма много отворени обекти за храна и др.продукти.Но да се върна по темата,виждам че ползвате съд за вода от 1,5литра и може да му добавите спортна тапа като опция и по лесно ползване в движение.Аз на такива преходи винаги взимам два бидона по 0.75литра вместивост или един като вашия.На този етап е това,ще има допълнения.

Потребителски аватар
Автор на темата
h17
Забавачница
Забавачница

Мнениеот h17 » 03 яну 2015, 22:41

Pathfinder™ написа:
Браво,много добра тема,не може да се обхване с един отговор и ще започна така..!Всяко лято правя два три прехода до нашето черноморие,Гърция или Турция.Тук в България предпочитам да изпратя всичкия излишен багаж с куриерска фирма до офис,когато пристигна си наемам квартира или хотел,но това лято пробвах да съм на палатка и едвам издържах да пренасям тегло от 15 кг.върху велосипеда и го скрих в близка гора с много храсти и взимах най необходимо.Моят велосипед също няма опция за багажник и съм монтирал такъв за дисаги издържащ 25кг.с помоща на следната скоба. http://screambikes.eu/bg/avtomati-i-skobi-za-sedlo/5766-skoba-za-sedalka-s-fiksirane-na-zaden-bagajnik-m-wave.html Палатка ползвам едноместна с тегло под 1,2кг.мога да дам линк при необходимост,спалния чувал е летен с мрежа против насекоми VANGO Planet 50.Ако се очаква дъжд и палатката е еднослойна си взимам полиетиленово фолио за ремонт,може да си го нарежите на три или повече размера.Ако имате опасения от кражби вечерта може да носите и датчик за движение с звуков сигнал.На мен ми е по приятно да пътувам вечерта и ползвам фарове MagicShine MJ-808 SSC Z7 900lm два броя.Само имам един проблем не мога да се справя с съня и често след 03:00h ми се доспива,вие как постъпвате,замислял съм се на проба на чист кофеин или сарженор но още се съм.Кафе и кока-кола не ми помагат,понякога вдигам темпото и от там адреналина но това изисква повече потребност на енергия а и вечерта няма много отворени обекти за храна и др.продукти.Но да се върна по темата,виждам че ползвате съд за вода от 1,5литра и може да му добавите спортна тапа като опция и по лесно ползване в движение.Аз на такива преходи винаги взимам два бидона по 0.75литра вместивост или един като вашия.На този етап е това,ще има допълнения.

Палатката колкото и да е лека, си тежи. Вече за лек летен чувал бих помислил. Но нещо наистина леко. През 2013-та в Италия много смело бях тръгнал с две пакетчета алуминиево фолио (emergency blanket) и се завивах като мармот с тях в един къмпинг. По-добре са от нищо, но към 4 сутринта се събудих от студа, а се бях намъкнал с всичкото термобельо, което имах. Става въпрос за края на юли, до морето, дневните температури стигаха 35 :D

Това за спортната капачка е добра идея. Карам с едно шише/бидон, защото на рамката ми не се побират две.

За карането нощно сигурно се свиква, но си е изпитание и предполагам трябва да се тренира като всичко останало. Лично гледам да го избягвам, защото не само е затормозяващо, но и през нощта няма много гледки (респективно снимки :oops: ), просто въртиш в тъмното и гледаш да не излезеш от пътя или да не ти свърши батерията, да не говорим спусканията какво удоволствие са "на лампа". Та опитно съм установил, че най-добре карам след като съм се наспал добре и и от как съм закусил -- до към залез слънце, т.е. м/у 9-10 сутринта и до преди вечеря. Дори да значи, че трябва да карам в най-големите жеги (лятото) ;)

И като спомена кофеин и други стимуланти, аз съм пристрастен към кофеина, но когато съм на целодневно каране или на дълъг преход в планината, забравям за кафе и освен сутрешното, не пия, нито ми се и пие. Странна работа :?

Потребителски аватар
Pathfinder™
Прохождащ
Прохождащ

Мнениеот Pathfinder™ » 04 яну 2015, 19:33

https://www.youtube.com/watch?v=wLxlwAOmAMs

Ползвам следния летен спален чувал,има средно добра изработка но го взех защото има мрежа против насекоми.Ако вече имате друг без мрежа може да ползвате подобна за детска количка която има ластик,като тази или друга. http://bebelandia.bg/product/3806/chipo ... ichka.html Но не знам дали е 100% ефикасно защото когато спите малко или много тя ще ви е прилепнала до главата или лицето и от там по лесно да има допир от нежелани насекоми.Идея е да се зашие на отвора или просто да си вземете подобна мрежа.

Изображение

Потребителски аватар
Автор на темата
h17
Забавачница
Забавачница

Мнениеот h17 » 05 яну 2015, 15:04

Pathfinder™ написа:https://www.youtube.com/watch?v=wLxlwAOmAMs

Ползвам следния летен спален чувал,има средно добра изработка но го взех защото има мрежа против насекоми.Ако вече имате друг без мрежа може да ползвате подобна за детска количка която има ластик,като тази или друга. http://bebelandia.bg/product/3806/chipo ... ichka.html Но не знам дали е 100% ефикасно защото когато спите малко или много тя ще ви е прилепнала до главата или лицето и от там по лесно да има допир от нежелани насекоми.Идея е да се зашие на отвора или просто да си вземете подобна мрежа.
Изображение

Мене насекомите не ме обичат. Спал съм без проблем на чувал на гръцки плаж през септември и си беше о.к. Но съм се замислял и за bivy bag :roll:

generala77
Проплакващ

Мнениеот generala77 » 08 мар 2015, 16:26

Браво,много добра тема,не може да се обхване с един отговор и ще започна така..!Всяко лято правя два три прехода до нашето черноморие,Гърция или Турция.Тук в България предпочитам да изпратя всичкия излишен багаж с куриерска фирма до офис,когато пристигна си наемам квартира или хотел,но това лято пробвах да съм на палатка и едвам издържах да пренасям ТЕГЛО от 15 кг.върху велосипеда и го скрих в близка гора с много храсти и взимах най необходимо.Моят велосипед също няма опция за багажник и съм монтирал такъв за дисаги издържащ 25кг.с помоща на следната скоба. http://screambikes.eu/bg/avtomati-i-sko ... -wave.html Палатка ползвам едноместна с ТЕГЛО под 1,2кг.мога да дам линк при необходимост,спалния чувал е летен с мрежа против насекоми VANGO Planet 50.Ако се очаква дъжд и палатката е еднослойна си взимам полиетиленово фолио за ремонт,може да си го нарежите на три или повече размера.Ако имате опасения от кражби вечерта може да носите и датчик за движение с звуков сигнал.На мен ми е по приятно да пътувам вечерта и ползвам фарове MagicShine MJ-808 SSC Z7 900lm два броя.Само имам един проблем не мога да се справя с съня и често след 03:00h ми се доспива,вие как постъпвате,замислял съм се на проба на чист кофеин или сарженор но още се съм.Кафе и кока-кола не ми помагат,понякога вдигам темпото и от там адреналина но това изисква повече потребност на енергия а и вечерта няма много отворени обекти за храна и др.продукти.Но да се върна по темата,виждам че ползвате съд за вода от 1,5литра и може да му добавите спортна тапа като опция и по лесно ползване в движение.Аз на такива преходи винаги взимам два бидона по 0.75литра вместивост или един като вашия.На този етап е това,ще има допълнения.

А отдолу за рамката как хвана багажника?

Потребителски аватар
Pathfinder™
Прохождащ
Прохождащ

Мнениеот Pathfinder™ » 23 апр 2015, 18:46

Моята рамка има дупки с резба там където влиза оста на главината,ако при вас няма може да си вземете следния багажник от Лидл,който е в промоция от днес.!

Изображение

Потребителски аватар
Pathfinder™
Прохождащ
Прохождащ

Мнениеот Pathfinder™ » 16 юли 2015, 13:53

http://www.decathlon.bg/spalen-chuval-z ... 42015.html

http://bcove.me/2shp3i77

Тези дни карах до Гърция и си взех сления спален чувал,много е компактен.

Сравнително е лек.

Върни се в “Съвети и екипировка”