Зареждане ...

Каране при екстремни темперетури"за"и "против"

"Не питай старило, питай патило!"
Потребителски аватар
UVIGI
Проплакващ
Теми: 0

Re: Каране при екстремни темперетури"за"и "против"

Мнениеот UVIGI » 30 яну 2015, 22:16

tpeshov написа:Само за пример.
На 40 години съм.Имам завършени два двестакилометрови бревета.На единия средния ми пулс според гармина е 134.Като финиширах бях в състояние да врътна още 100 км без проблем
На другия средния ми пулс е 145.Финиширах много уморен.
(гармина е настроен на автопауза,тоест когато спра и той спира,така,че тези стойности за пулса са отчетени само по време на движение)Сметката показва,че съм се движил в зона три.
На практика съм установил за себе си,че при каране със 130 мога да карам дълго.
Кратки и средни тренировки правя и със пулс над 150,но рядко,например веднъж на две седмици.
Другото са интервалните тренировки.Намирам ги за много полезни и с голямо практическо приложение.Но за това друг път,че стана много писане

Има ли практически указания при различните възрасти и различните по вид тренировки колко трябва или може да е средният пулс.Питам защото аз като карам 60-70 километра по разнообразен терен примерно влизам в различни зони -не правя строго определени тренировки./не съм състезател,а турист/ :D -при това положение трябва ли да се стремя към някакъв среден пулс за цялото каране?

Автор на темата
tpeshov
Чирак в занаята
Чирак в занаята
Теми: 15

Мнениеот tpeshov » 30 яну 2015, 22:33

Както съм писал по-нагоре в темата има целеви зони.За дълги карания са подходящи зона едно и две.А зоните се изчисляват на база максимален пулс,който пък от своя страна е на база години.Тоест най-грубата сметка за теб е
220-64=156-максимален пулс
156х60%=95
156х70%=110
Каране в тази зона м-у 95 и 110 удара теоритично е оптимално за теб.На 110 би трябвало да се чувстваш добре на дълги карания.Но тези формули са ориентировъчни и приблизителни.Точни данни могат да се дадат само след функционални тестове в лаборатория,което едва ли някой любител като нас ще направи.Така,че ориентирай се по това как се чувстваш,а тези цифри ги ползвай като база за сравнение(груб ориентир)
А за 60-70 км на ден можеш спокойно да влизаш и в зона 3 и 4,но не за дълго.Аз лично зона 5 я избягвам

Автор на темата
tpeshov
Чирак в занаята
Чирак в занаята
Теми: 15

Мнениеот tpeshov » 03 фев 2015, 17:21

Различните автори дават различни цифри за пулсовите зони.Ето още една интересна табличка

http://home.trainingpeaks.com/blog/arti ... ing-levels

Върни се в “Съвети и екипировка”