Зареждане ...

Подходяща храна при дълги карания

"Не питай старило, питай патило!"
Потребителски аватар
Автор на темата
balark
Забавачница
Забавачница
Теми: 5
Контакти:

Подходяща храна при дълги карания

Мнениеот balark » 09 юни 2015, 14:20

Ние добре си обсъждаме разни фарчета, джърсита и т.н.
Но когато караш по цял ден, особено няколко подред на 600,1000,1200км, според мен екипировката, която е важна разбира се, е изключително ценно какво точно ще ядеш - преди, по време и след каране.
Забелязвам, че не се говори много по въпроса. Вярно, че за някои като мен е по-важно, а за други - не толкова, но при всички положения храната, която приемаш е много важно какво ще ти даде и какво ще ти отнеме по време на колоездене.
Аз лично съм имал нещастието да изпитам лично ефекта от недхранването и друг път от дехидратацията по време на различни бревети. Дори да не изчезнат всичките ти сили по време на каране и оргамизмът ти да дръпне шалтера изведнъж, ненавременното приемане на хвана и течности винаги може да ти отнеме от силите.

Аз лично съм се убедил в ефективността на сериозните въглехидрати като спагетите например и винаги ям предната вечер и сутрин преди бревет. Рядко има заведения по контролите, на които мога да се възползвам от такъв "специалитет", но ако имам това щастие, няма по-добър допинг от тях.
Винаги гледам да разнообразям максимално менюто си няколко дни преди карания, а от различните шоколадчета и зърнени блокчета, които ползват колоездачите вече ми е дошло до гуша и дори таблетките ZERO, които слагаме в шишенцата са ми пределно сладки, за да си подслаждам още повече. Затова единствените неща, които нося със себе си по време на каране са ябълки и свежо червено цвекло, което нарязвам и пробвам дали е достатъчно сочно преди тръгване.

По отношение на течностите винаги гледам да пия или цитронада, или нещо силно кофеиново и сладко. Лятото фрапето може да ви изстреля в небесата, особено ако усещате умора и недостиг на сили. 3 в 1 също. Кока Кола-та е ясна...

Дайте мнения и съвети от вашия опит по отношението на храните и течностите като колоездачи.
Портативния - VELOCITY

Потребителски аватар
Пламен Панев
Сукалче
Сукалче
Теми: 0

Re: Подходяща храна при дълги карания

Мнениеот Пламен Панев » 10 юни 2015, 17:47

Преди сериозно каране аз също наблягам на пастата!Може и порция кафяв ориз или овесена каша с банани! :non_banana2:
IESUS NAZARENUS REX IUDAEORUM

Потребителски аватар
Randonneur
Мъдрец
Мъдрец
Теми: 217

Мнениеот Randonneur » 12 юни 2015, 10:46

Пламен Панев написа:Преди сериозно каране аз също наблягам на пастата!Може и порция кафяв ориз или овесена каша с банани! :non_banana2:

Бананите са особено важни, но не толкова по време на карането, а преди него. Най-добре преди лягане. Понеже бреветите са достатъчно дълги, в началото на деня също вършат работа - както и ги даваме на първа контрола. Ако си се "издухал", също вършат работа - едно от малкото неща, които ти се поглеждат в такъв момент...
В случай на "издухване", преумора и свит стомах, както и при всякакви други проблеми - като универсално средство препоръчвам рецептата на Балански - чаша ледена мастика...
Иначе, най-важно е храната да е разнообразна и менюто да включва любими гъделчета - дори и това да коства забавяне на контролите...
Снощи коментирахме на клубната сбирка, как някои отслабват след бревет, някои наддават килца - реакцията на организма е много индивидуална и е важно всеки да се "вслушва" какво му говори тялото и да удовлетворява максимално неговите желания...
:smilies0786:
SVS & BWN Organizer, RAAM'2010 Crew, RAAM'2011 Team; BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; GBR'2009; Transdanubie 2013; MGM'2013; 1001Miglia'08,12,16; Al-Andalus 2018; DDR'22; PBP'03,07,11,15,19; 16xSVS 2001-2022; 33(!)х1200+ Finisher

Потребителски аватар
Пецата
Прохождащ
Прохождащ
Теми: 2

Мнениеот Пецата » 18 юни 2015, 07:46

Аз по време на каране си вземам банани пълно зърнести десертни блокчета и солено гледам да има - пъстърмичка 100гр соленото да компенсира солта поради голямото ми изпотяване,варени яйца и единия бидон с Изостар! Вечер преди карането наистина обичам спагети да хапвам или пилешка пържола със салата. Мастиката с таратор я предпочитам след като завърша Бревета! :) :) :)

Потребителски аватар
Pathfinder™
Прохождащ
Прохождащ

Мнениеот Pathfinder™ » 20 юни 2015, 23:37

Изображение

Солта е от значение за задържане на водата,имах преход в който до завършването му ми бяха нужни 19 литра вода а същия при подобни условия,температура и др.фактори ми е нужно не повече от 7 литра,а именно от липсата на сол и др.елементи в организма.Но да се върна по темата,като бърз ефект на енергия ми действа,малеби(от снимката),боза,различни супи(пилешка,телешка,шкембе,зеленчукова крем супа и др.),салати,сушени плодове,млека с ниско съдържание на мазнини,различни омлети.

Потребителски аватар
Автор на темата
balark
Забавачница
Забавачница
Контакти:

Мнениеот balark » 01 окт 2015, 21:11

Това лято се уверих в приятния ефект на млякото. Много приятно разгражда натрупалите се вкусове в устата. Можете да изчистите сладкия вкус, който понякога ужасява със солен айрян. Освен това и разхлажда приятно. Или при повече солени хапвания да допълните с плодови млекца. Разбих се от ядене на такива във Франция. Бяха по-евтини от аналозите им в България и изключително вкусни.
Дори чисто мляко да е, пак помага доста. Мисля че и на други, освен на мен биха им помогнали.
Портативния - VELOCITY

Потребителски аватар
h17
Забавачница
Забавачница

Мнениеот h17 » 13 окт 2015, 19:22

Понеже ме питаха за рецептата на кекса на подкрепителния пункт в Драгоман...

Кекс "Трънски"

Продукти:

220г. масло
1 ½ чаши захар
3-4 яйца (зависи от големината)
1 с.л. мед
125г. тъмен шоколад за печене или кувертюр
1-2 ч.л ликьор (може и без)

1 чаша брашно
½ пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела
1 щипка сол

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Маслото се размеква със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно като се разбива с миксера. Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с меда и ликьора като се бърка до получаване на хомогенна смес. Оставя се да изстине и след това се прибавя на части към другата смес. Брашното и другите сухи съставки се пресяват заедно и се добавят на части към течната смес. Бърка се с шпатула до като крайният резултат трябва да е с консистенция на шоколадов мус. Излива се в подходяща тава с подложена хартия за печене. Пече се на 180C 25-30 минути като първите 10 са само отдолу. След изваждане от фурната се поръсва с пудрата захар докато е още топъл. Реже се след като е изстинал добре.

Забележка: солта в тази рецепта е много важна за крайния резултат; също и канелата може да се добавят и кокосови стърготини в сместа; шоколадът за печене от Лидл е много добър.

Потребителски аватар
Pathfinder™
Прохождащ
Прохождащ

Мнениеот Pathfinder™ » 01 юли 2016, 10:08

Изображение
Правих преход до Турция и ми подейства добре локум и газирана вода с вкус на диня,продаваха и глюкоза но не я взех за мнение.Взех турски айрян и е много по-добър от нашия като качество,различните сушени плодове имат много добро енергийно действие при дълги преходи,пробвах преди малко.

Върни се в “Съвети и екипировка”