Ние добре си обсъждаме разни фарчета, джърсита и т.н.
Но когато караш по цял ден, особено няколко подред на 600,1000,1200км, според мен екипировката, която е важна разбира се, е изключително ценно какво точно ще ядеш - преди, по време и след каране.
Забелязвам, че не се говори много по въпроса. Вярно, че за някои като мен е по-важно, а за други - не толкова, но при всички положения храната, която приемаш е много важно какво ще ти даде и какво ще ти отнеме по време на колоездене.
Аз лично съм имал нещастието да изпитам лично ефекта от недхранването и друг път от дехидратацията по време на различни бревети. Дори да не изчезнат всичките ти сили по време на каране и оргамизмът ти да дръпне шалтера изведнъж, ненавременното приемане на хвана и течности винаги може да ти отнеме от силите.
Аз лично съм се убедил в ефективността на сериозните въглехидрати като спагетите например и винаги ям предната вечер и сутрин преди бревет. Рядко има заведения по контролите, на които мога да се възползвам от такъв "специалитет", но ако имам това щастие, няма по-добър допинг от тях.
Винаги гледам да разнообразям максимално менюто си няколко дни преди карания, а от различните шоколадчета и зърнени блокчета, които ползват колоездачите вече ми е дошло до гуша и дори таблетките ZERO, които слагаме в шишенцата са ми пределно сладки, за да си подслаждам още повече. Затова единствените неща, които нося със себе си по време на каране са ябълки и свежо червено цвекло, което нарязвам и пробвам дали е достатъчно сочно преди тръгване.
По отношение на течностите винаги гледам да пия или цитронада, или нещо силно кофеиново и сладко. Лятото фрапето може да ви изстреля в небесата, особено ако усещате умора и недостиг на сили. 3 в 1 също. Кока Кола-та е ясна...
Дайте мнения и съвети от вашия опит по отношението на храните и течностите като колоездачи.