Зареждане ...

Дайте идея за добро водоустойчиво горнище

"Не питай старило, питай патило!"
Потребителски аватар
Автор на темата
balark
Забавачница
Забавачница
Теми: 5
Контакти:

Дайте идея за добро водоустойчиво горнище

Мнениеот balark » 29 мар 2015, 23:38

Иде пролет и вече имаме опит с многочасов дъждовалеж. А тепърва сигурно ще има такива (надявам се лятото да не е като миналото все пак).
Интересува ме евентуално леко горнище, а не цяло яке, което да не пропуска изобщо вода. Ясно е, че водоусточивостта е правопропорционална на запарването, но има такива с ципове под мишницата, които мисля, че ще помагат достатъчно за дишането.
Във Веломания има предимно якета само.
В Декатлон днес гледах някакви хубави жълти за около 60лв., но никъде не пише какъв воден стълб са.
Имате ли опит от някакви. Дайте идея какво да си купя.
Благодаря предварително!
Портативния - VELOCITY

Потребителски аватар
Randonneur
Мъдрец
Мъдрец
Теми: 217

Re: Дайте идея за добро водоустойчиво горнище

Мнениеот Randonneur » 31 мар 2015, 02:11

balark написа:Иде пролет и вече имаме опит с многочасов дъждовалеж. А тепърва сигурно ще има такива (надявам се лятото да не е като миналото все пак).
Интересува ме евентуално леко горнище, а не цяло яке, което да не пропуска изобщо вода. Ясно е, че водоусточивостта е правопропорционална на запарването, но има такива с ципове под мишницата, които мисля, че ще помагат достатъчно за дишането.
Във Веломания има предимно якета само.
В Декатлон днес гледах някакви хубави жълти за около 60лв., но никъде не пише какъв воден стълб са.
Имате ли опит от някакви. Дайте идея какво да си купя.
Благодаря предварително!

Според прогнозната сила и продължителност на валежа + температурата на въздуха - има различни варианти.
При силен дъжд и студено време има едни полупрозрачни дъждобрани. Имам такъв от Дием, но така и не съм го пробвал още. Може би, защото предпочитам да съм мокър отвън, а не отвътре...
Пак от Дием имам леко виндстоперно яке с ръкави, които се свалят. Много практично за продължително каране с промяна на температурата. Тези якенца от гортекс са идеални за слаб и продължителен дъжд - дишат и не запарват, а влагата се отвежда навън. При по-силен дъжд подгизват и после трудно съхнат за другия ден.
За по слаб дъжд ползвам клубното яке, с което бях на Сакар 300. Там се държа добре и ме стопли след Свиленград. Като не се ползва се свива и пъха в джоба. Перперикон 200 го возих през цялото време в джоба - дъжд нямаше... Правено е навремето от Долчини. Има мембрани под мишниците за проветряване. На 24 часов дъжд не издържа - на SVS 2012 подгизна цялото.
В топло лятно време ползвам отражателната жилетка без ръкави от ПБП + ръкавели. Тялото се пази, а ръкавелите, колкото и да се намокрят - в топлото време съхнат бързо и в движение. Ръкавели и крачоли сме поръчвали клубни от Долчини.
Това е в общи линии. Основен принцип: приемаш "даровете" на природата такива, каквито ти ги предоставя. Роснал дъждец и си се понаквасил - благодариш на съдбата, че си се освежил и продължаваш подсвирквайки си към хоризонта...
:209:
SVS & BWN Organizer, RAAM'2010 Crew, RAAM'2011 Team; BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; GBR'2009; Transdanubie 2013; MGM'2013; 1001Miglia'08,12,16; Al-Andalus 2018; DDR'22; PBP'03,07,11,15,19; 16xSVS 2001-2022; 33(!)х1200+ Finisher

Потребителски аватар
Автор на темата
balark
Забавачница
Забавачница
Теми: 5
Контакти:

Re: Дайте идея за добро водоустойчиво горнище

Мнениеот balark » 31 мар 2015, 22:29

В общи линии универсална дреха за изливащи се облаци няма... :)
На мен ми беше много свежо на Сакар 300 и не ми беше студено, въпреки че бях вир вода, но последните 30 км така се бях позагрял под мокрите дрехи, че направо щях да заспя :)

Ще се усъвършенстваме в движение, чрез натрупване на опит в различните бревети и при всякакви атмосферни условия :)
Портативния - VELOCITY

Върни се в “Съвети и екипировка”