Зареждане ...

SR600 България - маршрут 4

Колоездачни маратони, бревети, колоездене на дълги разстояния
Потребителски аватар
Автор на темата
Randonneur
Мъдрец
Мъдрец
Мнения: 1732
Регистриран на: 17 ное 2014, 11:09
Теми: 210

SR600 България - маршрут 4

Мнениеот Randonneur » 17 юни 2021, 20:50

Отговорникът за перманентите, както и за 3-тия и 4-тия маршрут на SR600 - Любо Христов, подготви и анонсира този 4-ти за България маршрут, като го представи по много увлекателен и вълнуващ начин:
"...от няколко дни вече имаме четвърти лицензиран от Audax Club Parisien бревет Super Randonnee с дължина 633км и 10 000м денивелация с името: Дузина пещери и скали / Dozen Caves and Rocks Trail.
Успех на Євген Куценко, който ще е и първият рандоньор тръгнал и по този вълнуващ и предизвикателен маршрут само ден след успешното му преминаване на друг наш SR600 бревет: Dozen monasteries trail!
Предлагаме на вниманието ви един бревет Super Randonnee с фокус едни от най-красивите пещери и още по-величествени скали в красива България.
Още от самото начало навлизате сред спиращите дъха гледки на Искърското дефиле. Искърското дефиле е от онези места в България, където буквално на всеки метър има нещо интересно.
Още на първия баир, който изкачваме до с. Зимевица се намира пещера Елата. Малко след пещера Елата, на запад се намира и пещера Колкината дупка. Това е най-дълбоката пещера в България с дълбочина 408 метра.
Някои от особено интересните забележителности, покрай които минавате и задължително трябва да видите са Лакатнишките скали тук са три от пещерите фокус на този бревет: Темната дупка (най-дългата пещера в Балкана), Житолюб и Ръжишка пещера. Малко по-нататък са не по-малко известните и красиви Черепишки скали. близост до пътя и река Искър е Черепишкия манастир.
Малко след това напускаме Искърския пролом и се отправяме на север / северозапад към връх Вола (връх Околчица) тук на 2 юни 1876г. се разиграва последната битка на Ботевата чета. Малко след това достигаме спиращите дъха скали и красоти на Врачанския балкан и непосредствено над гр. Враца се изкачваме до пещера Леденика.
Маршрута преминава през гр. Криводол и гр. Монтана и покрай красивия язовир Огоста продължава в посока северозапад към Белоградчик и белоградчишките скали. Една от контролите е пещера Венеца - това определено е една от най-красивите пещери в България. Вътрешността на „Венеца“ е покрита с цветни кристали и отлагания, чиито вид се обяснява с липсата на кислород за дълъг период от време.
Малко след с. Орешец пътя ни минава непосредствено под пещера Козарника, тук в нея археолозите са открили множество следи от нашите предци неандерталците - вероятни едни от най-древните следи от неандерталци в Европа и света. Но и не само това! В най-долните пластове от археологическите разкопки в пещерата са открити следи от човешки същества на възраст повече от 1.4 милиона години!
Малко след Козарника следва и контролата при пещера Магурата. Магурата е една от най-големите подземни галерии в България, съдържаща над два километра от зали, преплетени мрежи от пътища, издълбани от стените на самия варовик, изкачвания и спускания все по-надолу в недрата на земята. Най-ранното човешко присъствие е оставило своя облик трайно в стените на подземните камери в седемстотинте рисунки от различни ери. В днешно време рисунки, създадени преди 7000 години, могат да бъдат видени в дълбочините на художествената галерия. Рисунките представят танцуващи жени и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, растения и небесни тела.
Следваща контрола в този бревет е Белоградчишката крепост и известните белоградчишки скали.Малко след това маршрута минава в близост до пещера Лепеница. Малко след това от дясно ни се падат пещери Леви и Десни сухи печ."

По този начин, в Стара планина имаме вече 3 лицензирани маршрута, които обхващат всички най-високи проходи. Те образуват т.нар. "Балканска трилогия", изпълнението на която в един сезон ще бъде отличавано със специална награда.
Официалното описание на маршрута: https://drive.google.com/file/d/1KDHAl- ... sp=sharing
Трак в openrunner: https://www.openrunner.com/r/13223464
SVS & BWN Organizer, RAAM'2010 Crew, RAAM'2011 Team; BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; GBR'2009; Transdanubie 2013; MGM'2013; 1001Miglia'08,12,16; Al-Andalus 2018; PBP'03,07,11,15,19; 15xSVS 2001-2021; 31(!)х1200+ Finisher

Върни се в “Бревети AUDAX”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта

cron