Мнениеот alhimik » 15 окт 2016, 01:11
09.07.2011г. 600км. Люксембург
Забележете датата все още не бях покрил квалификацията от 600км. и единственият шанс за това се оказа именно този маратон, а ПБП предстоеше след малко повече от месец.
След неуспеха в Словения за кратко наистина бях отписал ПБП, но по някое време си викам за какво беше всичкият тоя труд до сега, да се оставя да ме смачка едно наказание и някакви си 600км, смешки, точно мен, това и в държавен вестник да го видя няма да го повярвам.
И така типично мой стил т.е. почти без план, в последният момент се мисли някаква схема в комбинация с много късмет не винаги добър се натъкми следната щуротия:
Ще се пътува с личният ми автомобил който бях закупил преди по-малко от месец и ми беше първи такъв, не бях свикнал напълно с него и като цяло опитът ми на шофьор беше курсът и тези 20-тина дни преди пътуването. Уговорих се с една приятелка Лидия Пелова с която и преди сме правили подобни щуротии и тя се съгласи веднага. За да излезе по-евтино за всички реших да поканя още някой това се оказа един приятел на мой приятел а именно г-н Тодор Ножаров с който се бяхме запознали точно 5 дена преди пътуването. За отсъствието от работа измислихме с колегите план които най-общо включваше аз да работя сам на машините по един ден преди и след пътуването а те да ме заместят 6 дни докато ме няма. Речено сторено, след 23 часова смяна на работа се измъквам сутринта към 4 и нещо си от завода, забирам си компанията и към 6-7 сутринта вече пътуваме в посока София по магистралата. Така без сън си откарах близо 1000км до Загреб, там разгледахме старият град, новият пихме бира и т.н. после се придвижихме до едно градче Самобор близо до Загреб и известно ми от участието ми на 400км. по-рано през годината. Много красиво място!!!!! Намерихме къде да спим, но с цялата си глупост и блясък предизвикан от същата, вместо да почивам тръгнахме да разгледаме градчето в 10:30-11:00 вечерта което е като цяло вълшебно по всяко време и наистина си заслужава да се види.
На другият ден в Словения се оказа че нямаме винетка и ни глобиха едни 150евра. След това аз така или иначе съм зад волана и в Австрия вече си заспивах хипнотизиран от осветлението в тунелите по пътя и отстъпих на Лидия управлението. Така вечерта вече бяхме в Люксембург.
За който не вярва в невероятният ми късмет веднага казвам оказа се че Тодор има приятелско семейство в Люксембург с моя те живееха на 5-6км от стартът, имат голяма къща и като разбраха че сме толкова близо вариантът хотел веднага се зачеркна. Така гостувахме вечерта при Ели и съпругът и а на другата сутрин тя ме изпрати до старт/финалът на маратона. още на стартът ме учуди организацията и настройката на участниците всеки си взима бреветната карта още някакво картонче, говорят си в някакви групички явно от различни страни странна работа си викам. Бреветната карта ок като нашите описанието на маршрута обаче "тръгваш от А отиваш в Б караш до В имаш контола в Г" никакво описани на завои табели които евентуално да следиш само населените места през които се минава и контролата в кое от тях е.
Съответно където прецениш подпечатваш стига все пак да пише населеното място като доказателство че си бил там. Старт!
Газ със първите по сръбският сценарий ако остана някъде да има някой зад мен да ми помогне евентуално. Така след 100 и нещо км умората от недоспиването, карането на кола и колело си казаха думата и едвам се държах с групичката с която карахме вече доста км. То бяха пътища големи, по-малки, още по малки, вело алеи и т.н. по едно време пътя стана невъзможно тесен асфалт който стигна една ферма и стана черен път за крос но не и за шосеен велосипед. Карам последен и си мисля тия пичове май се объркаха ама аз като не знам даже къде се намирам кво да правя и карам с тях. Не се бяха объркали след няколко км през една гора пак достигнахме асфалт в такива условия вече бях довършен тотално. Викам си нямам шанс тука край. В това време тъкмо бяхме спрели с групата и всички ме видяха колко съм премалял и буквално умрял от умора и недоспиване, тогава си смениха някакви думи и групата се раздели на две едните по-бързите заминаха а двама господа Андре и Пол останаха с мен да ми помагат и караха с моето бабешко темпо през цялото време. Така поне не мислех за пътя и само кретах с тях Андре ми обясни че след контролата в Страсбург трасето минава съвсем близо до домът му и можем да се отбием да пренощуваме у тях и да продължим на другият ден. Така и направихме. Неговата жена ни посрещна с топла вечеря, душ и най-удобното легло и завивки в северното полукълбо. Сутринта ми се искаше да съм оглушал и да не чуя алармата на телефона, но уви чак такъв късметлия не съм. Продължихме заедно по трасето което след многото км във Франция влезе в Германия, единствено си спомням че карахме по вело алея с десетки км между някакви немски градове и само за контролите влизахме да подпечатаме някъде. Без да знам от къде съм минал но заверил на всички контроли единствено и само благодарение на Андре се движехме под контролното време и приближавахме финалът в късният следобед на вторият ден съвсем спокойно и по светло. Финалът представляваше едно черно Ауди със свален леко прозорец "приличащо на урна за бюлетини" в което след като запишеш собственоръчно в колко часът си пристигнал пускаш бреветната карта вътре. Е, честито това беше всичко! Свободен си да правиш каквото искаш. Важното беше че Андре ми помогна страшно много тогава и съм му благодарен от цялата си душа!!! С него се видяхме на ПБП 2011 а после и на ПБП 2015, не може да се опише радоста ми когато ги видях във Франция 2011, преди и след финала на маратона, и Пол и Андре.Те не успяха тогава и са се отказали в някакъв момент но се радваха искрено на моя успех след като ме бяха видели какво нищо бях в Люксембург само преди месец.
Обратният път към България не беше по малко приключение за "по-пряко" минахме през Нанси (преспахме при една българка работеща там, приятелка на Лидия), на юг към Монако, Италия, Словения отново там както казах работеше сестра ми така че я посетихме да поспим един ден докато тя е на работа. Следобеда се видяхме и тръгнахме за България към 4 часа. За една нощ се прибрахме от Кран Словения до Пловдив България чиста лудост предвид зверската ми умора. На влизане в България на бариерата сме три коли първата потегляше когато пристигнахме, спирам тази пред мен мина бързо и е мой ред полицаите дори не пуснаха бариерата тръгвам, изгасям колата, паля, пак я изгасям на третото изгасяне полицаите пуснаха бариерата а аз пък като контра мярка се смених с вторият пилот Лидия, вече нямаше проблем с гасенето на колата!! И сутринта като оставих бригадата по леглата си отидех на работа за обещаната на колегите 22-23 часова смяна като компенсация дето ме нема 6 дена. :)