Регламент АСР, Член 12: „…Тези бревети не са състезания и не се извършва класиране.”
Член 5: Всеки участник се счита за тръгнал на индивидуално пътуване...
Всеки участва на свой риск и отговорност.
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ и КОЛОЕЗДАЧЕН КЛУБ "СИНИТЕ КАМЪНИ" - СЛИВЕН
Организират бревет „Странджа 200 - зима” 2016
Сливен-Ямбол-Елхово-Странджа-Болярово-Ст.Караджово-Ямбол-Сливен
219 км за 13.30 часа, 1445 м обща денивелация, Старт: 13 февруари - събота, 7:00 ч.
Маршрут:
Предложен и разработен от Колоездачен клуб Сокол - Ямбол
1. Условия за участие
Регламент АСР, Член 2: “В тези бревети може да участва всеки рандоньор, който е член или не на някакъв клуб, дружество или федерация и има застраховка. Непълнолетни се приемат след като представят разрешение от родителите, което освобождава АСР и дружествата - организатори от отговорност, както и медицинско удостоверение за годност, издадено преди не повече от 6 месеца.“
Съгласно разпоредбите на БФТ и ММС, нужно е медицинско и застраховка „Злополука за спортисти” с минимално покритие 1000 лв. Наредба на БФТ изисква носенето на каска през цялото време на движение.
Съгласно ЗДП велосипедистите трябва да имат светлини и отражателна жилетка. На зимни бревети не се допускат до старт участници без светлини и отражателна жилетка, за ползване при лоши светлинни условия.
Записване на участниците. Он-лайн.
Организаторът потвърждава заплащането на стартовата такса и резервациите за нощувка, както и редовността на участниците според данните от он-лайн картотеката. При групово записване на клубове, представител на тези клубове изпраща списък на участниците и превежда необходимата сума със съответната отстъпка. За картотекирани участници, представител на съответния клуб може да гарантира плащането на стартовата такса, а точната сума да се донесе преди старта.
Регистрация на участниците. Провежда се от 20 до 21 ч вечерта преди старта на основното място за нощуване – бистро „Омега”. Състои се от инструктаж, показване на застраховка и медицинско, проверка на велосипеда, заплащане на стартова такса и получаване на стартов пакет. По изключение се допуска явяване направо на старта, но само след предварително записване, включващо заплащане на стартова такса и изпращане на сканирано копие на медицинско и застраховка, както и снимка на оборудваните според изискванията велосипед и ездач. Велосипедът се проверява за състояние на гуми, спирачки и фарове, наличие на резервни гуми и помпа, преден и заден фар, отражателна жилетка и каска.
Стартова такса:
8.00 лв. 6.00 лв. до 20:00 ч. в четвъртъка преди старта. Стартов пакет – вечерта преди старта.
16 лв. 12 лв. Петък и в деня на старта /след предварително записване/.
* Намалението от 25% е за клубове – членове на БФТ или представени с 10 и повече участника
+ 0.50 лв. Добавка за разпечатване на маршрутна таблица
+3.00 лв. Добавка за велосипеден номер за 2016 г. за участници без картотека
+4.50 лв. Добавка за годишна групова застраховка – за участници без застраховка
Възстановяване на стартовата такса при неучастие:
1. Неучастие, инициирано от организатора /напр. анулиране на старт/ - 100%
2. Неучастие, инициирано от участник: – 100%, ако неучастието е заявено до 1 седмица преди старта,
– 50%, ако неучастието е заявено до 60 часа преди старта.
Стартовата такса включва:
1. Съдийска кола по трасето, която оказва техническа и логистична помощ на контролите;
2. Подкрепителни пунктове на някои явни и тайни контроли;
3. Бреветна карта, 2 лв. за заверка /1 лв. за стикера от Франция, 1 лв. за администриране от БФТ/;
4. Резервация на места за спане. Прави се от организатора при платена стартова такса.
Бистро Омега разполага с 24 места в 3 четворки и 6 двойки на цена от 10 лв леглото. В Хотел Калина стаите са 12-18 лв леглото. В хотел Флоранс /зад банята – 1 км/: 3 двойки и 3 тройки /спалня+легло/, на цена 15 лв. двойката и 40 лв. тройката /15+15+10 – за двама + дете/. На „Ветровити хълмове” /посока Ст.Загора – 2 км/, стаята е 50 лв. /за нас/, като има възможност за трето легло.
Пълен текст на Наредбата /с описание на маршрута/:
Маршрутна таблица:

Основна философия на Adrian беше, че всеки пробег е едно приключение. За Adrian си говорихме в Омега вечерта преди старта. Хрумна ми за бревета да облека подарената ми от Adrian фланелка на клуба му от Северна Каролина. По някакво необяснимо стечение на обстоятелствата, бреветът за мен протече изцяло в духа на философията на Adrian Hands. Повече за Adrian Hands и учредената от него асоциация, може да се прочете тук:
Оказа се, че от двете ми резервни гуми, едната е с дупка, а другата изпуска за 4-5 минути. Не намерих трънче във външната и подкарах с изпускащата, а след 5-6 помпения, колегите от Стара Загора ми дадоха тяхна гума, която почти веднага изпусна. Сложих отново спадащата и след 4-5 помпения, Станислав, каращ с колеги от Варна ми даде втора нова гума. Оставих я мека за всеки случай и така без проблеми стигнах контролата в Странджа. Там реших, че проблемът не е в шината или външната гума и вдигнах атмосферите до 6. Съответно, след 5 минути на спускането преди Воден гумата изпусна. Междувременно, по серпентините преди Странджа бях срещнал групата на Цецо, Зоуи и Тошко да правят МТБ гума. Там Тошко ми даде негова стара резервна гума – за всеки случай. А на Странджа, отказалият се Бахаров ми даде една негова нова гума – пак за всеки случай. Пукнатата втора нова гума ме накара да проверя втори път за трънче – този път по-щателно – и открих гадината, в една цепнатина на външната гума /с която гума не би следвало изобщо да потеглям на бревет/. Така сложих старата Тошкова вътрешна и стигнах до Болярово и вкусната супа – в компанията на Велоразходка. Реших да се присъединя към тях за посещението на къщата-музей на Караджата. За 12-те км дотам Тошковата вътрешна изпусна само веднъж. Реших, че припомпване на 10-15 км е приемливо и оставих нещата така. Доста поизчакахме, за да се появи уредника на къщата-музей. Разбрахме, че сме първите, които го търсят днес – а може би и за цялата зима… Към това изчакване се добави времето за отваряне на трите стаи, като най-накрая Тино хвана ключовете и след кратка борба с ключалката – успя да отвори последната стая. После снимки вътре, отвън и пред паметника - така като цяло със сигурност престояхме повече време от отредения по регламент бонус от 30 мин.!